Cerca

miércoles, 26 de noviembre de 2014

Article: Morfogènesi i dinàmica de la platja des Codolar (Eivissa, Illes Balears)

La platja des Codolar, situada a l'illa d'Eivissa, es postula com una de les més característiques de les Balears, ja que tot i tenir una sistema dunar associat a la seva part interior (avui dia estabilitzat), presenta una gènesi sedimentària formada per còdols litoclàtics de magituds, en alguns casos, considerables. En aquest sentit, i envers aquesta peculiaritat, l'article que es comparteix avui té com a principal objectiu analitzar quina és la gènesi d'aquesta platja, i quina és la dinàmica que la caracteritza.


Panoràmica de la platja des Codolar (Eivissa) i de les seves característiques sedimentàries. Font


Resum
S'ha analitzat la textura dels còdols de la platja des Codolar, Eivissa, a partir del mostreig de quatre seccions de la platja. A cada secció s’han pres mostres de la berma superior i de la inferior, totalitzant el mesurament de 400 còdols. S'han analitzat la distribució dels còdols, la seva mida i la seva classificació. La forma dels còdols s’ha parametritzat a partir del diagrama de Zingg, l'índex d’Arrodoniment de Wadell, la màxima projecció de Esfericitat i l'índex Oblat-Prolat. El resultat mostra una clara gradació de sud-est a nord-oest tant en la grandària com en el arrodoniment i la esfericitat dels còdols. Això en indica clarament que la seva font d'alimentació són els despreniments del cap Falcó, i que el seu transport es produeix per deriva litoral envers el nord-oest. El resultat és la formació d'una barra litoral que fins i tot presenta formes atribuïbles a ventalls d’overwash, que juntament amb ventalls al·luvials delimiten una zona humida, que a l'actualitat ocupen les Salines d'Eivissa.

Link
http://raco.cat/index.php/BolletiSHNBalears/article/view/264190/351843

Referència
Roig-Munar, F.X., Martín-Prieto, J.A., Rodríguez-Perea, A., Pons, G.X., Mir-Gual, M. (2012). "Morfogènesi i dinàmica de la platja des Codolar (Eivissa, Illes Balears)". Boll. Hist. Nat. Balears, 55: 47-62.

Miquel Mir Gual

martes, 25 de noviembre de 2014

Formation of the highest sand dunes on Earth

In physical geography, a dune is a hill of sand built by either wind or water flow. Dunes occur in different shapes and sizes, formed by interaction with the flow of air or water. Although the most widely distributed dunes are those associated with coastal regions, the largest complexes of dunes are found inland in dry regions and associated with ancient lake or sea beds.

How highest sand dunes on Earth are formed?

To explain how Earth's tallest dunes formed, scientists previously focused on wind conditions and sand characteristics. Recent research by Yang et al. (2011) suggested that a more complicated process is at work. By combining Landsat images that show variation in dune morphology (shape and size) with gravity measurements of the hilly bedrock below, Yang and colleagues showed that dune height is significantly influenced by local geology.

Dune complex of China's Badain Jaran Desert. Source

Reference

Yang et al. (2011). Formation of the highest sand dunes on Earth. Geomorphology, 135: 108-116

Abstract

Characterization of dune morphology has historically been based on relationships between dune forms and wind regimes with dune height shown to be sensitive to atmospheric boundary layer depth, sand availability and sediment properties. While these parameters have been used in numerical simulations to model the occurrences of some types of dunes, they cannot alone explain the great diversity in form and size seen on Earth and on other solar system bodies. Here we present results from our studies of dune formation in the Badain Jaran Desert in western China, where Earth's tallest dunes occur. We measured the variability of the dune morphology in this desert on the basis of LANDSAT ETM+ data, and we detected the bedrock landforms beneath the aeolian sands by applying gravity methods. Wind records from stations at the periphery of the desert and SRTM topographical data were examined also to augment the interpretation. Our studies demonstrate that in addition to average wind parameters, dune height is highly sensitive to local geology, subsurface characteristics, and topography, and interactions between changing climate conditions and aeolian and fluvial processes. These additional factors need to be considered in the interpretation and simulation of dunes on Earth. We anticipate that analysis of anomalous dune heights like those seen in the Badain Jaran may also provide critical information on subsurface characteristics and environmental conditions on Earth and on other planetary bodies.

Miquel Mir Gual

lunes, 17 de noviembre de 2014

Ser o sentir

Són dues paraules sols amb tres lletres de diferència una de l’altra, tot i que amb una distància semàntica de calat, sobretot en els temps que corren. Tot i això, poden presentar significats tan subjectius com divergents, no obstant que poden ajudar a explicar situacions que, per alguns, entrebanquen seriosos problemes de comprensió. Duent la reflexió a l’extrem, el ser és pot imposar, els sentir mai. Mai. Sentia un dia per una tertúlia radiofònica la contesta més absurda mai escoltada per part d’uns dels tertulians, aquells que vestits d’una brillant dialèctica sovint volen fer creure al personal que saben molt de tot. Doncs el peça en qüestió responia sobre el nacionalisme català afirmant que tots els il·lusos – paraules textuals – eren espanyols sí o sí, perquè tenien un carnet d’identitat que així ho afirmava. Pensant-ho des del punt de vista humà i racional, aquest és un argument de rialles, dels que et fa plantejar si la gent és curta o s’ho fa. Quan es parla pel públic en general, sobretot en un mitjà de comunicació d’un abast no poc important, el primer que hauria de fer un és assumir que qui t’escolta no és ingenu, i que sobretot té uns principis i ideals ben fonamentats. A partir d’aquest escenari qualsevol persona pot divergir, i sobretot, pot reflexionar i desenvolupar la seva posició. Faltaria més! No obstant, en temes seriosos com n’és la situació social catalana, els requisits mínims d’aquells que vomiten les seves curolles en mitjans públics haurien de ser el respecte, la serietat argumental, i sobretot, evitar la pudent manipulació a partir d’arguments que treuen somriures de vergonya aliena a qualsevol que els escolti.

La identitat d’una persona no és tan senzilla com a perquè depengui d’un bocí de paper a color i plastificat. Si així fos, seríem encara més pobres del que som, no sols en termes quantitatius, sinó a nivell de dignitat personal. La dignitat humana és una valor o un dret inviolable i intangible de la persona, un valor inherent a l’ésser humà pel fet de ser racional i poder decidir sobre la seva llibertat. D’altra banda, la identitat és el que permet que algú es reconeixi a ell mateix. En conseqüència, la identitat personal és tot allò que ens defineix com a individus. Tenim consciència de la identitat perquè tenim memòria. A part de la dimensió individual, cap parlar d’una identitat grupal o social. La nostra individualitat es comparteix amb els demés i els factors externs acaben determinant la percepció individual sobre qui som. La nacionalitat, la llengua i les tradicions esdevenen trets culturals que són interioritzats per cada un de nosaltres.

La interpretació dels conceptes mencionats anteriorment és la que fonamenta de ple que la condició de ser pot ser subjectiva, imposada, o fins i tot manipulada. D’altra banda però, la percepció del sentir no dóna lloc al dubte. Aquesta és personal i intransferible, inherent a cada cor i cervell, i allunyada de les calumnies que qualsevol vulgui imposar sobre la identitat de cada individu. Tota persona, per molt que no ho pensi, pot assumir ser espanyol avui dia ja que la xarxa institucional, jurídica i protocol·lària d’aquest país així ho imposa. Tanmateix però, i per molta pressió externa, la identitat i la dignitat d’aquests mateixos individus els permetrà sentir-se catalans, gallecs, xinesos, o de la galàxia més llunyana mai imaginada. De fet, i el més important encara, els permetrà postular-se lliures de sentir el que els hi vengui de gust.

Nombroses són les ocasions en que la història ha demostrat com la força i l’autoritarisme no és una eina ni suficient ni eficient per a poder tombar la voluntat de tot un poble. La pressió mediocre del nacionalisme espanyol, encapçalada per la immobilitat de l’actual govern estatal, podrà allargar en el temps el fet de que els catalans segueixin sent espanyols des d’un punt de vista jurídic i administratiu. No obstant, el que no podrà fer ningú serà variar la dignitat, la identitat i el sentir de milions de persones que, per qüestions vàries i totalment respectables, no es senten espanyols.

La posició ferma en contra de la consulta catalana és tan incomprensible com antidemocràtica. A part de ser no vinculant – fet que des d’un punt de vista subjectiu tampoc s’entén massa –, aquesta només pretén mesurar en termes quantitatius el sentir de la societat catalana. La por a escoltar la veu d’un poble es tradueix en una increment de la pobresa del poder, en un deteriorament dels mecanismes que diuen ser democràtics, i sobretot, en una menyspreança de la dignitat i identitat de les persones.

Tot i que el desenllaç del procés sigui negatiu a la consulta, cap no plantejar-se ni per un instant de que el poble català serà vençut, ni sols perdedor. Cap no pensar que la prohibició a l’expressió de la seva voluntat aconseguirà, ni de lluny, variar ni un centímetre la identitat forjada al llarg de tants segles, ni tampoc, la llibertat a que els catalans i catalanes puguin sentir-se íntegres i fidels a la seva terra.  Cap no pensar en definitiva, que la prohibició apagarà la veu de tota aquella gent que sent el que pensa, i que d’una manera o altra ho farà saber. Perquè si es segueix amb aquesta postura d’hermetisme espanyol-nacional, hi haurà un dia en el que no puguem més, i llavors ho podrem tot.

Article publicat a la revista Campanet


Miquel Mir Gual