Cerca

miércoles, 20 de febrero de 2013

Nou llibre "La gestión integrada de playas y dunas: experiencias en Latinoamérica y Europa"

El grup de recerca BIOGEOMED publica el llibre "La gestión integrada de playas y dunas: experiencias en Latinoamérica y Europa"





El grup de recerca en Biogeografia, Geodinàmica i Sedimentació de la Mediterrània Occidental (BIOGEOMED) ha publicat recentment el llibre La gestión integrada de playas y dunas: experiencias en Latinoamérica y Europa, que s’inclou en la col·lecció Monografies de la Societat d’Història Natural de les Balears.

El volum recull 25 treballs de 60 autors internacionals que ofereixen una visió àmplia de la gestió litoral i la seva relació amb els usos turístics i recreatius costaners a les illes Balears, Catalunya, les illes Canàries, Astúries, Cantàbria, Itàlia, França, Perú, Mèxic, Brasil i Argentina.

S’hi tracten aspectes com ara les tècniques de gestió ambiental, els processos erosius, el comportament dels sistemes litorals enfront dels impactes antròpics, la classificació dels sistemes litorals i l’evolució que han sofert aquests ecosistemes des de l’inici de l’activitat turística.

El llibre l’han coordinat els investigadors Antoni Rodríguez Perea, Guillem X. Pons Buades, Francesc X. Roig Munar, José Ángel Martín Prieto i Miquel Mir Gual, membres del grup de recerca BIOGEOMED de la UIB, i l’investigador Juan Alfredo Cabrera Hernández, de l’Oficina de Manejo Costero-Playa de Varadero, de Cuba.

En breu el llibre es podrà consultar i descarregar on-line a la plana web de la Societat d'Història Natural de les Balears

Referència bibliogràfica:
Rodríguez-Perea, A., Pons, G.X. Roig-Munar, F.X., Martín-Prieto, J.A., Mir-Gual, M., Cabrera Hernández, J.A. (2012). La gestión integrada de playas y dunas: experiencias en Latinoamérica y Europa. Monografies de la Societat d’Història Natural de les Balears, 19.

Notícia UIB:

lunes, 4 de febrero de 2013

¿Y si sube el nivel del mar?

El comportamiento de la naturaleza es tan interesante como impredecible. Y son precisamente esos atributos los que hacen que, hipótesis como la subida del nivel del mar sean de transcendencia científica, mediática y social a día de hoy. Las especulaciones sobre este fenómeno están actualmente en el debate científico, abriendo continuos debates sobre las repercusiones que éste podría llegar a tener para la sociedad.

                                                     Fuente: Fraile y Ójeda (2012)

Hoy, y aprovechando el trabajo que colegas geógrafos de la Universidad de Sevilla han llevado a cabo, comparto un artículo recientemente publicado sobre la peligrosidad que puede conllevar el aumento del nivel del mar, en este caso con un sector de la costa gaditana como zona de estudio.

Link directo al artículo:

Fraile Jurado, P. y Ojeda Zújar, J. (2012) "Evaluación de la peligrosidad asociada al aumento de la superficie inundable por la subida del nivel medio del mar en la costa entre Cádiz y Tarifa". Geofocus, 12: 329-348. 

Espero sea de interés.

Miquel Mir Gual